Doorgaan naar hoofdcontent

LSG 3 - Rokado: 3-5

Zo, de nul is van het bord. Met de mentale steun van non-playing – en lange tijd non-photographing – fotograaf Don Leo en later Frank & Jos – hebben we in de tweede ronde een verrassend soepele overwinning geboekt op LSG III. Na zes partijen was de buit al binnen.

Han was als eerste klaar. Zijn tegenstander kwam al vroeg in de partij met een schijnoffer op de proppen, dat Han in eerste instantie kwaliteitswinst opleverde en een paar zetten later zelfs een volle toren. “Er zaten gewoon een paar gaatjes in,” aldus het droge commentaar van de winnaar.

De volgorde van de punten die daarna konden worden bijgeschreven, is me ontgaan, maar Rex sloeg met een vilein stukoffer toe, dat na een verkeerde koningszet van wit zelfs tot mat leidde.

Rick wikkelde vanuit een veelbelovende stelling linea recta af naar een remise-eindspel: een nuttig halfje wit waar hij vanaf het begin op uit was om een serie nederlagen te doorbreken. 

Ben kwam vanuit zijn vertrouwde Boog-Indisch in de voorhand (in niets te vergelijken met het aloude Bogo- of hardcore Pogo-Indisch) weliswaar tot de bekende grimassen, maar helaas niet tot het gewenste duw- & trekwerk op het bord. Zwart kreeg  een machtig pionnencentrum plus aanvalsmogelijkheden die uiteindelijk leidden tot een voor Ben kansloos eindspel.

Marco moest een klassieke Maroczy-structuur bestrijden; na lang manoeuvreren kwam er toch wat actie op het bord, die uiteindelijk resulteerde in een zwaarbevochten puntendeling.Matthias kreeg het Evans-gambiet voor de kiezen; terwijl de witspeler hemel en aarde bewoog om zijn ruimtevoordeel in een klinkende koningsaanval om te zetten, bleek maar weer eens dat Matthias een ware origamimeester is. Langzaam wist hij zijn stelling te ontvouwen, het witte spel te neutraliseren en het initiatief over te nemen. Een fraai staaltje verdedigingskunst!Hans had – het zal eens niet – een semi-tactische puinbak op het bord. Helaas ging hij met het oprukken van zijn koningsvleugelpionnen te ver en werd het witte spel vakkundig geneutraliseerd en weerlegd. Onze kopman annex teamleider maalde er geen seconde om; hij zag dat het op de overige borden boven verwachting ging.

Ondergetekende had een zware middag. In een Koningsindische manoeuvreerpartij werd ik langzaam weggespeeld, tot de witspeler even de teugels liet vieren. Na dameruil zou het ergste leed geleden zijn, maar vlassend op tactische countermogelijkheden hield ik, (on)zalige, de dames op het bord. In wederzijdse tijdnood snoepte ik vervolgens al te lichtvaardig een pion mee, waarna er inderdaad een venijnige tactische counter op het bord kwam. Van wit. Mijn koningsstelling werd opengereten en alle zware stukken van wit kwamen op audiëntie. Op het moment dat de witspeler alleen nog zijn tweede toren op de zevende rij hoefde te planten om het punt te pakken, deed hij uit angst voor spoken op de onderste rij het ‘profylactische’ Kh2. Daarmee gaf hij in één zet een volle toren weg – en de partij, zodat de stoelendans van Matthias en mij onverwacht het volle pond opleverde.Ja, het Toeval was ons in Leiden gunstig gezind.

Zie voor een puntig verslag van de tegenpartij: http://lsg-leiden.nl/lsg-3-zwart-wint-van-rokado-wit/#more-9096

Wilbert 


LSG 3
Rokado
3 - 5
Kuipers , E.F. (Eelco) (2316)
Linden van der, H. (Hans) (2164)
1 - 0
Gevers , E. (Ernst) (1983)
Surewaard , W.W.H.H. (Wilbert) (2044)
0 - 1
Dorp van, Q.T. (Quirinius) (2147)
Westenberg , H. (Han) (2094)
0 - 1
Termeulen , A. (Albert) (2086)
Oomens , M.H.L. (Matthias) (2156)
0 - 1
Hof van ’t, E.C. (Eric) (2105)
Boog , B.G.J. (Ben) (2129)
1 - 0
Roosendaal , C.S.V. (Chris) (2071)
Dijken van, R.B. (Rex) (2031)
0 - 1
Straver , R. (Robert) (2134)
Ensering , H.M. (Rick) (2004)
½ - ½
Mol , M.W. (Marcel) (2051)
Linden van der, M.C. (Marco) (2028)
½ - ½

Reacties

Eeuwige ranglijst

Populaire posts van deze blog

DE GOEDE HERDER

“Dit keer zijn ze echt te ver gegaan” Onder het uitschreeuwen van deze woorden stormde Theo afgelopen zaterdag de kroeg binnen en hij smeet iets op het biljard dat tot stilstand kwam tegen de met enige moeite opnieuw verzamelde ballen. “Ja, ook goeiemiddag Theunis, dank je, dat was een serie van 36.” zei ik, terwijl ik zag dat het het kerstnummer van de Triomfater betrof, het clubblad van Charlois Europoort.
“Moet je lezen wat die schoften over onze wedstrijd schrijven”, brieste Theo. “Ik zeg mijn lidmaatschap op, er zijn grenzen!”
Toch wel enigszins nieuwsgierig geworden zette ik mijn keu weg, nam een grote slok bier en zocht het betreffende wedstrijdverslag op in de inhoudsopgave. Op zoek naar de schofterige passage las ik het stuk snel door. John Leer had kansloos verloren, na een mislukte opening. Tja, mijn fout, ik zag die opening voor ‘t eerst en was blijkbaar niet in staat de theoretische paden te volgen. Ook verder zag ik zo vlug in ‘t stuk geen passages die de waarheid gro…

HAKKEN OVER DE SLOOT

Zaterdag 6 mei stond de laatste ronde tegen Paul Keres II in Utrecht op het programma. Toen ik het adres in mijn autonavigatie invoerde besefte ik opeens dat ik daar wel eens geweest was. Ik vertelde de passagiers (Frank, Han en Rex) dat ik in die buurt een jaar of 10 geleden een vooropname gedaan had voor BAM in verband met nieuwbouw van een school en toen ook een woonwagenkamp had opgenomen. De eerste paal was op een maandagmorgen nog nauwelijks de grond geslagen of direct stormde een vijftal stevige kampers woedend de keet van de uitvoerder binnen met schademeldingen. Het heiwerk werd onmiddellijk stilgelegd en ik werd dringend verzocht met spoed de schade op te nemen. De eerste schade betrof een ruit van een raam met dubbele beglazing. “Die sprong er vanmorgen gelijk in” brieste de kamper. Ik keek even naar de ruit en zag dat er langs de hele onderzijde van de breuklijn een spoor van bevuiling zat. Het was een ochtend met een strak blauwe lucht en ik informeerde even hoe hij dacht …

18 MAART

Vandaag had Theo 57 moeten worden, op zaterdag, de dag waarop we alweer zo’n 13 jaar steevast  “Het Spui” indoken met Pim en Dick (respectievelijk broer en vader van Rick) om tot de conclusie te komen dat onze moyennes nooit meer zouden worden wat ze ooit geweest waren, maar dat het bier die pret aardig compenseerde. De laatste 5 jaar plaatste Pim af en toe zijn mobiel tegen een leeg bierglas en liet deze gericht op het biljart onze verrichtingen vastleggen. Vermoedelijk in de ijdele hoop iets geniaals te vereeuwigen. Dat heeft totaal enige uren aan beeldmateriaal opgeleverd, waarop ook Theo regelmatig in actie te zien is. Hier maakt Theo een paar aardige driebanders:

* filmpje is ook hier te zien
Het is onvoorstelbaar dat Theo er niet meer  is. Het besef dat het afscheid  definitief was, moet bij mij nog steeds volledig doordringen, hoewel ik daar toch praktisch dagelijks op een of andere manier mee geconfronteerd word. Na 24 jaar Gentse Feesten met Theo, sla ik dit jaar maar over e…